2012. május 21., hétfő

Bodza ital, de akácvirágból is nagyon finom!


Ezt az italt legalább 20 éve minden tavasszal elkészíti édesanyám. Pár éve kipróbáltam akác virágból is, és nagy kedvencünk lett. Csak halkan jegyzem meg, hogy nekem jobban ízlik akácból. Az akác virágzik előbb, úgy 2 hét eltérés van a két virágzás között. Bodzából viszont rengeteg ital, étel, tea és még sok minden készül. Most azokat írom le, amiket a virágból szoktunk készíteni. Ősszel majd jönnek a bogyóból készült receptek!
Bodza ital:
5 l víz, 1 kg cukor, 2 citrom felkarikázva, 10-15 szép virág. 2 napig állni hagyjuk, időnként megkevergetjük. Átszűrés után 3 dkg citromsavat elkeverünk benne, és palackozzuk. Hűtőben 4-5 napig eláll.
Ez az eredeti recept, amin én egy kicsit változtattam, hogy egészségesebb legyen. A cukor helyett mézet használok, és citromsav helyett +3 citromot.
Bodza szörp:
1 l víz, 1 kg cukor, 1 citrom felkarikázva, 10 szép virág, 1 dkg citromsav. 5 napig kell pihentetni, kevergetni. Majd leszűrjük és palackozzuk. Itt is helyettesíthetjük a cukrot mézzel. Tartósítani nem kell, így is eláll.
Bodza bor:
4 l víz, 1 l virág, 1,5 kg cukor, 2 dkg élesztő, 2 citrom felkarikázva. A vizet felforraljuk a cukorral, beletesszük a virágokat. Ha kihűlt, belemorzsoljuk az élesztőt, a citromkarikát beletesszük. Ruhával lekötve 2 hétig meleg helyen állni hagyjuk. Időnként ajánlatos megkeverni. 2 hét után kidobjuk a virágot, leszűrjük. Lehet palackozni, de nem szabad ledugaszolni. 1 hónap múlva fejthető, és karácsonyra fogyasztható, de minél öregebb, annál finomabb. 
Palacsinta tésztában sült bodzavirág pitypang mézzel lecsorgatva:
Egy kicsit sűrűbb palacsinta tésztába mártjuk a virágokat és lefedve kisütjük. Fogyasztás előtt meglocsoljuk pitypangmézzel. Ennek receptjét itt találod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése